Ντουμπάι: Πλημμύρες και καταστροφές

Ντουμπάι: Πλημμύρες και καταστροφές

Ανησυχία για τις μετεωρολογικές προβλέψεις που κάνουν λόγο για συνεχιζόμενη αστάθεια του καιρού

Μία καταρρακτώδης βροχή στο Ντουμπάι στάθηκε ικανή να δούμε εικόνες χάους και καταστροφής. Ήταν πολλοί εκείνοι που έσπευσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, την ώρα που οι εκτεταμένες πλημμύρες συνέχισαν να κατακλύζουν την πόλη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Daily Mail, πλάνα από το εσωτερικό του αεροδρομίου – του πιο πολυσύχναστου στον κόσμο για διεθνή ταξίδια – έδειχναν επιβάτες να κοιμούνται στο πάτωμα καθώς περίμεναν για πτήσεις εκτός της χώρας, αφού δεκάδες πτήσεις καθηλώθηκαν μετά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

«Βυθίστηκε» το αεροδρόμιο του Ντουμπάι
Μετά από ισχυρές καταιγίδεςμ οι δρόμοι γύρω από το αεροδρόμιο εθεάθησαν βυθισμένοι στο νερό, με ορισμένους πλούσιους οδηγούς σε πολυτελή αυτοκίνητα να καυχιούνται ότι «επέπλεαν» μέσα από το μακελειό.

Ακόμη, αυτόπτες μάρτυρες στο αεροδρόμιο δήλωσαν ότι δεν υπήρχαν άδειες θέσεις στον χώρο αναμονής, καθώς οι απελπισμένοι ταξιδιώτες έκαναν κατάληψη και προετοιμάζονταν για μια μακρά νύχτα. Ο πιο πολυσύχναστος αεροπορικός κόμβος στον κόσμο για διεθνείς επιβάτες επιβεβαίωσε τη διακοπή των αφίξεων γύρω στις 15:30 ώρα Ελλάδας, πριν ανακοινώσει τη «σταδιακή επανέναρξη» δύο ώρες αργότερα.

Συνολικά 17 εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις ακυρώθηκαν κατά τη διάρκεια του πρωινού και τρεις εκτράπηκαν, ανέφεραν τα αεροδρόμια του Ντουμπάι σε ανακοίνωσή τους. Η λειτουργία του Διεθνούς Αεροδρομίου του Ντουμπάι (DXB) διακόπηκε αργότερα για 25 λεπτά την Τρίτη λόγω έντονης καταιγίδας, ανέφερε το αεροδρόμιο σε ανακοίνωσή του.

Με βάρκες οι κάτοικοι του Ντουμπάι
Πέρα όμως από το αεροδρόμιο που επικρατεί χαος, έρχονται στην δημοσιότητα πλάνα από όσους παγιδεύτηκαν και ανέμεναν την πυροσβεστική να τους βγάλει. Από ότι φαίνεται, υπάρχουν εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, τα οποία συγκεντρώνονται και συσσωρεύονται καθώς παραμένουν βυθισμένα σε δρόμους που έχουν πλημμυρίσει σε μεγάλο βαθμό.

Μια χούφτα γενναίων οδηγών που παλεύουν με τα στοιχεία της φύσης έχουν εντοπιστεί να κάθονται στην οροφή τους και να περιμένουν διάσωση κάτω από τον μαύρο ουρανό. Οι βαθιές λίμνες νερού έχουν προσπεράσει δρόμους με πολυτελή οχήματα, τα οποία εθεάθησαν να επιπλέουν άσκοπα αφού οι οδηγοί τους προσπαθούσαν να ξεφύγουν.

Εκατοντάδες κτίρια και καταστήματα έχουν επίσης καταστραφεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς οι μεγάλες μάζες νερού σπάνε τα παράθυρα και στέλνουν τα οχήματα να πλέουν μέσα από τοίχους.

«Λίγο να βρέξει στο Ντουμπάι έχουμε προβλήματα», λέει Ελληνίδα κάτοικος
Ελληνίδα κάτοικος του Ντουμπάι μιλά στην κάμερα του MEGA για την κακοκαιρία που ξέσπασε στο Ντουμπάι. Αναφέρει ότι «Πλημμύρισαν δρόμοι, γενικά και λίγο να βρέξει στο Ντουμπάι έχουμε προβλήματα γιατί δεν υπάρχουν υποδομές, απλά χθες παράγινε το κακό.»

Στην συνέχεια, ανέφερε ότι «Είδαμε να πετιούνται έπιπλα από τον αέρα από τα μπαλκόνια, σίγουρα υπήρχαν πολλοί τραυματισμοί. Πολλά αυτοκίνητα έμειναν στους δρόμους. Το καλό είναι ότι πάντα τα έργα γίνονται πάρα πολύ γρήγορα. Σήμερα που θα βγούμε είμαι σίγουρη ότι θα είναι σαν μην έχει συμβεί τίποτα γιατί είναι πολλοί οργανωμένοι και γρήγοροι».

Συνεχίζονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα
Οι ασταθείς καιρικές συνθήκες αναμένεται να συνεχιστούν στην περιοχή μέχρι και την Τετάρτη, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας των ΗΑΕ. Δεν φαίνεται να υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για την εκκαθάριση των καταστροφών, καθώς οι αρχές της πόλης συμβουλεύουν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους μέχρι να λήξει το «έκτακτο καιρικό φαινόμενο».

Το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας «προέτρεψε επίσης τους κατοίκους να λάβουν όλα τα μέτρα προφύλαξης… και να μείνουν μακριά από περιοχές με πλημμύρες και συσσώρευση νερού» σε ανάρτησή του στο X.

(in.gr)