Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για τους ομήρους

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για τους ομήρους

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν αργά το βράδυ ζητώντας μια συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους, εν όψει περαιτέρω συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός.

Οι διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ φώναζαν «ο πόλεμος δεν είναι ιερός, η ζωή είναι», με ορισμένους να κατηγορούν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι έχει στόχο να παρατείνει τη σύγκρουση. Η διαδήλωση έγινε καθώς αντιπροσωπεία της Χαμάς συναντήθηκε με μεσολαβητές στην Αίγυπτο το Σάββατο (4/5)

Η ομάδα είπε ότι δεν υπάρχουν νέες εξελίξεις, αλλά πρόσθεσε ότι «ένας νέος γύρος συνομιλιών θα ξεκινήσει» την Κυριακή. Οι διαπραγματευτές ξεκίνησαν εκ νέου τις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις στο Κάιρο - με μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ- για την παύση της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων.

Το κύριο εμπόδιο φαίνεται να είναι αν η συμφωνία θα είναι προσωρινή ή μόνιμη. Πιστεύεται ότι η διατύπωση που συζητείται περιλαμβάνει μια παύση 40 ημερών στις μάχες κατά την απελευθέρωση των ομήρων και την απελευθέρωση ορισμένων Παλαιστινίων κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Ένας σύμβουλος του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, είπε ότι η ομάδα εξετάζει την τελευταία πρόταση με «πλήρη σοβαρότητα».Ωστόσο, επανέλαβε την απαίτηση ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει ρητά την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα και τον πλήρη τερματισμό του πολέμου.

Ανώνυμος ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο ότι το Ισραήλ «σε καμία περίπτωση δεν θα συμφωνούσε να τερματίσει τον πόλεμο ως μέρος μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των απαχθέντων μας».

Πρόσθεσε: «Ο ισραηλινός στρατός θα εισέλθει στη Ράφα και θα καταστρέψει τα εναπομείναντα τάγματα της Χαμάς εκεί - είτε υπάρχει προσωρινή παύση για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων μας είτε όχι».

Ο Νετανιάχου έχει αντιμετωπίσει πιέσεις από τον συντηρητικό συνασπισμό του να συνεχίσει την από καιρό υποσχεθείσα επίθεση στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, όπου εκτιμάται ότι 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο μετά την φυγή τους από τις μάχες στα βόρεια και κεντρικά τμήματα της λωρίδας.

Οι ΗΠΑ - ο μεγαλύτερος διπλωματικός και στρατιωτικός σύμμαχος του Ισραήλ - είναι απρόθυμες να υποστηρίξουν μια νέα επίθεση που θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές απώλειες αμάχων και επέμειναν να δουν πρώτα ένα σχέδιο προστασίας των εκτοπισμένων Παλαιστινίων.

Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου στο Ισραήλ ήταν η τελευταία ένδειξη της αυξημένης εσωτερικής πίεσης που αντιμετωπίζει ο Νετανιάχου για να εξασφαλίσει την επιστροφή των ομήρων. Από τους 252 ανθρώπους που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι 128 εξακολουθούν να αγνοούνται - και μεταξύ αυτών, τουλάχιστον 34 θεωρούνται νεκροί.

Ορισμένοι που συγκεντρώθηκαν στη στρατιωτική βάση Kirya στο Τελ Αβίβ κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό ότι υπονομεύει την προτεινόμενη εκεχειρία, ενώ άλλοι ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου.

Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός συνεχίζονται επί μήνες χωρίς σημαντική πρόοδο και δεν υπήρξε παύση των μαχών ή απελευθέρωση ομήρων από το τέλος Νοεμβρίου. Υπήρξαν στιγμές κατά τις οποίες μια νέα συμφωνία φαινόταν επικείμενη - και κάθε φορά κατέρρεε πριν υπογραφεί.

Πηγή που γνωρίζει αυτόν τον τελευταίο γύρο συζητήσεων είπε στο BBC ότι οι διαπραγματεύσεις εξακολουθούν να είναι περίπλοκες και ότι οποιαδήποτε πρόοδος μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών έχει προειδοποιήσει ότι η βόρεια Γάζα βιώνει τώρα «πλήρη λιμό».

Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν κύματα ενόπλων της Χαμάς εισέβαλαν στα σύνορα της Γάζας προς το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας περισσότερους από 250 ομήρους. Η ομάδα χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από πολλές δυτικές χώρες. Κατά τη διάρκεια της επακόλουθης ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας στη Γάζα, περισσότεροι από 34.600 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 77.900 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

newsbomb.gr